Om oss

loading...

Med humoristiskt tilltal, musikaliskt berättande och livemusik speglar Jag är här nu! i sina musikteaterföreställningar frågor kring identitet, genus, känslor och relationer.

Musikteater Jag är här nu! intresserar sig för den alternativa berättelsen, och skapar sina föreställningar i gränslandet mellan musik och teater. Vi intresserar oss för teman som rör genus, identitet, självkänsla och upplevelsen av musik!

Gruppen startades 2008 av Nadina Pundins, Harriet Ohlsson och Lisa Ladberg och har sedan dess spelat för över 150 000 barn och ungdomar i hela Sverige.  Alla föreställningar hittills, är skapade av gruppen i samarbete med Lars Eric Brossner, regissör på Folkteatern i Göteborg. 

Medlemmarna har bakgrund som frilansande musiker och skådespelare. Tillsammans skriver vi texten, musiken och manus till våra föreställningar.

Sagt om oss...

”Tonsäkert och med mycket gott humör framförs deras uppbyggliga girl-power-historia. Föreställningen är en pärla!”
- Mikael Löfgren, Dagens Nyheter

”…trions ljuvliga självförtroendepepp funkar lika fint på vuxna.”
- Marit Larsdotter,  GP

”… problematiserar intelligent identitet och relationer med smittsam energi…läckra låtar med starka sånginsatser!”
- Sven Rånlund, Göteborgs Posten

Om våra föreställningar

Jag är här nu! (2008)

Vår första föreställning med namnet Jag är här nu! vann Barnteaterakademiens Manuspris 2008 och spelades 350 föreställningar mellan 2008 och 2011. Först på Folkteatern i Göteborg och efter det på turné genom länsmusikorganisationer och Folkets Hus och Parker. Den gjordes även i 5 avsnitt för P4 Barnradion.

Denna föreställning speglar vänskapen mellan tre tjejer. Deras drömmar, samspel och känslor. Gruppen samarbetade även med Lisa Lindén som gjorde ett lärarhandledningsmaterial med temat genusfrågor. Föreställningen spelades från 8år.

Skrattkorven och Surstruten (2014-nu)

Vår fjärde föreställning Skrattkorven och Surstruten skapades av Harriet Ohlsson och Lisa Pedersen i samarbete med Lars-Eric Brossner och hade premiär 2013. Denna föreställning spelas tom 2018, och har en målgrupp från 3 år.

I denna föreställning arbetade gruppen även med konstnären Kajsa Eriksson som utifrån grundfärgerna gjorde scenografin till föreställningen där varje känsla vi skildrade symboliserades av ett paraply i olika färger.
Kajsa filmade även föreställningens presentationsmaterial. Lärarhandledning av Linn Johansson.

Skrattkorven speglar några av alla de känslor vi bär på i ett försök att sätta ord på dem, smaka på dem och sjunga om dem tillsammans. Tillsammans med publiken skrattar vi som korvar, flyger som fåglar, vägrar gå och lägga oss- som monstret i magen, och smakar på det magiska ordet förlåt.

Idol så som VI vill (2011)

Vår andra föreställning, Idol - så som VI vill, hade premiär i maj 2011 med målgrupp från 7år. Den skapades i samarbete med Folkteatern Göteborg och spelades först där, och senare i turnerande form genom riksteater- och länsmusikorganisationer samt i samarbete med folkets hus och parker. Ensemblen bestod av Nadina Pundins, Harriet Ohlsson och Lisa Pedersen. Regi av Lars-Eric Brossner.

Idol-så som VI vill handlade delvis om fenomenet IDOL på tv, men också om att vara sitt eget bästa fan, sin egen bästa kompis. Vi vände och vred på upplevelsen av att ha eller vara någons idol och om möjligheten i att låta sig inspireras, snarare än bli imponerat passiv. Vi utforskade kraften i att försöka göra något man vill, börja börja, och tro på att allt jag vill är på riktigt!

Tänk Om (2013)

Arbetet med föreställningen Tänk Om fick skjutas på framtiden och föreställningen har inte spelats ännu för publik. Dock finns en trailer filmad av Kajsa Eriksson.

En interaktiv musikföreställning där publiken deltar musikaliskt och sceniskt. En föreställning i konsertform som vill utforska identitet och vår upplevelse av musik och konst i allmänhet.

Vad är en scen? Vems villkor råder där? Publiken bjuds in i en annan dimension, stämning, plats eller tillstånd utan de definitioner vi är vana vid. Kanske helt enkelt till det ställe där det enda som finns är friheten att vara de vi egentligen är. Samla upp tårarna från balladen till ett konfettiregn och låt ditt eget hjärtslag leda dig rätt.

Möt oss där språket och definitionerna tar slut och konsten tar vid. I takt med att normer och konventioner upplöses försvinner scenkanten och ett gemensamt rum skapas där vad som helst är möjligt. Möt din bästa vän i form av en låt. Ingenting är på låtsas men allt du vill är på riktigt.

Tantpresidenterna (2012-nu)

Vår tredje föreställning, Tantpresidenterna, spelas igen under 2018. Den hade premiär i september 2012 och spelas från 9 år. Föreställningen skapades i samarbete med Folkteatern Göteborg och spelades först där, och senare i turnerande form genom riksteater- och länsmusikorganisationer samt i samarbete med folkets hus och parker. Ensemblen bestod av Nadina Pundins, Harriet Ohlsson och Lisa Pedersen. Regi av Lars-Eric Brossner.

I arbetet med manuset till Tantpresidenterna arbetade gruppen även med genusvetare Johanna Skobe och ett referensgruppsarbete med mellanstadieelever och kvinnliga pensionärer, via projektet Manusrummet samt med äldreforskare Anne-Ingeborg Berg vid Göteborgs Universitet.

Tantpresidenterna skapades med utgångspunkt i härskarteknikerna, med en äldre person som subjekt. Föreställningen handlade om våra fördomar om den vi inte känner. Vi skildrar fördomar om äldre personer och fördomar om barn.

I föreställningen utforskade vi ytterligare karaktären ”den lekande tanten” som publiken fått glimtar av i våra tidigare produktioner. Vi ville ytterligare ladda henne med mer möjligheter och frihet, ge henne mer svängrum och plats i världen och vända på normer och konventioner kring hur vi ser på, och skildrar en äldre kvinna.

Denna föreställning spelades även för vuxen publik och som skapande skola projekt där barn/unga mötte äldre personer och såg föreställningen tillsammans, efterföljt av samtal om fördomar och rädslor för den vi inte känner.

Stora Lilla (2017)

Den femte föreställningen, Stora Lilla, görs av Nadina Pundins, Anna Lund, Vera Westberg och Nadja Lönnroth. Premiär februari 2018 och spelas från 3 år.

Föreställningen skildrar det stora och det lilla inom oss. Den öppnar upp för samtal om ödmjukhet inför olikheter och frågar: Hur länge är man liten? Går det över när man blir stor? Så undrar föreställningens huvudperson Stora Lilla.

Framtiden ...

Vi vill fortsätta utforska det tilltal vi hittat, låta musiken och teatern mötas på ett lekfullt sätt, spela musikföreställningar som vrider och vänder på frågor kring identitet, genus, känslor och relationer. Vi hoppas att vårt tilltal med musik och humor kan öppna upp för samtal och förändring av stereotypa mönster i barnens vardag i och utanför skolan. Vi ser fram emot nya premiärer och spännande samarbeten under 2018 …